Dagactiviteiten en begeleidingsblog Dagactiviteiten en begeleidingsblog search

Mogelijkheden tot een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking

Dagbesteding voor mensen met een beperking

Bij mensen met een beperking is doorgaans de behoefte groot om sociale contacten op te doen en activiteiten te ondernemen. Zij kampen vaak met eenzaamheid doordat zij weinig buitenhuis komen. Dagbesteding voor mensen met een beperking is ten alle tijden in meer of mindere mate mogelijk; of het nu om een lichamelijke-, psychische of verstandelijke beperking gaat en ongeacht leeftijd.  Hieronder leest u enkele mogelijkheden.

Het dagactiviteitencentrum

Het bezoeken van een dagactiviteitencentrum is een prima mogelijkheid om mensen te ontmoeten en (nieuwe) hobby's te ontwikkelen. Het aanbod is groot. Bijna altijd worden er in ieder geval creatieve activiteiten aangeboden.  Denk hierbij aan knutselen, schilderen, bloemschikken, timmeren of het maken van sierraden en kaarsen. Maar ook bewegingsactiviteiten, het gezamenlijk koffie drinken of samen boodschappen doen en met elkaar koken/eten behoort vaak tot de mogelijkheden. Weer andere activiteiten hebben een meer educatief karakter, zoals wanneer er trainingen worden aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van sociale vaardigheden of weerbaarheid. Bij mensen met een verstandelijke beperking, wordt ook wel gezien dat dagbestedingscentra specifieke activiteiten aanbieden om bijvoorbeeld de ontwikkeling of beleving te stimuleren. Dit kunnen workshops zijn gericht op muziek of kunst. Soms is hierbij ook begeleiding vanuit de fysio-, ergo- of logopedie beschikbaar. Let wel, de kosten voor dagbesteding zijn per persoonlijke situatie verschillend, verdiep u hier vooraf in.

Werken op een zorgboerderij

Zorgboerderijen zijn in opkomst. Een win-win situatie, boeren kunnen de hulp goed gebruiken en de zorgvrager verricht zeer nuttig werk. Denk aan het voederen van dieren, het kweken van fruit of het werken in de moes- of bloementuin. Let wel, dagbesteding op een zorgboerderij kost geld. De boeren steken een hoop tijd in de begeleiding van de zorgvrager en vaak zijn er voor hen speciale voorzieningen ingericht, denk bijv. aan een kantine of werkruimte binnen. De tarieven lopen per zorgvrager zeer uiteen, afhankelijk van de begeleiding die een ieder nodig heeft.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk zorgt voor zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en nieuwe sociale contacten. Diverse organisaties proberen de kwaliteiten van de zorgvrager te matchen aan het soort werk dat zij beschikbaar hebben. Denk aan het toezichthouden/begeleiden bij activiteiten aan kinderen/ouderen en het meehelpen in winkels of restaurants.

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding is een vorm van dagbesteding waarbij de zorgvrager met begeleiding aan het werk gaat, bijvoorbeeld wanneer de zorgvrager niet in staat is zelfstandig vrijwilligerswerk te verrichten. De mogelijkheden zijn zeer breed, denk aan het werken in een restaurant of in een kantine, het verzorgen van dieren, het snoeien van bomen of het werken in een kringloopwinkel.

Voor meer informatie spreek met een bedrijf zoals LeekerweideGroep.

Over ons

Leuk dat je op mijn site komt kijken. Mijn naam is Wendy en overdag ben ik actief als dag en zorgbegeleider bij een zorginstelling in de Randstad. Ik doe mijn werk met veel plezier en haal voldoening uit mijn werk. Ik krijg van familie van mijn cli├źnten vaak vragen over het zorgsysteem en hoe alles bij ons te werk gaat. Daarom ben ik deze blog begonnen. Hier schrijf ik over alles wat met dagactiviteiten en begeleiding te maken heeft. Hier lees je wat we zoal op een dag doen en hoe het zorgsysteem te werk gaat en verandert. Voor iedereen die meer wilt weten over het werk in de zorg, je bent hier aan het juiste adres.

Zoeken

Categorie├źn

blog diensten-voor-andersvaliden

Archief

2017

Recente artikelen

Mogelijkheden tot een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking 9 november 2017
Dagbesteding voor mensen met een beperking Bij mensen met een beperking is doorgaans de behoefte groot om sociale contacten op te doen en activiteiten

2017